Spotify-mainonta: mitä ottaa huomioon suunnittelussa ja toteutuksessa

Suosittelemme lukemaan myös:
Spotify-mainonta − Parasta kohdistettavaa ja mitattavaa äänimainontaa Suomessa

 

Spotify avasi suljetun betan itsepalvelumainosalustalleen Suomeen viime vuoden lopussa. Siitä asti olemme tehneet startupeista suuryrityksiin kampanjoita tällä itsepalvelualustalla. Nykyisin alustan betaan voi kuka tahansa anoa pääsyä, vaikkei kyseessä ole vielä kaikille avoin kokemus.

Jos haluat itse tehdä mainontaa siellä, ota nämä opit talteen ja käy pyytämässä pääsyä betaan. Jos haluat välttää jokaisen asian opettelemista kantapään kautta, voit myös laittaa viestiä tulemaan, niin autamme suunnittelussa ja toteutuksessa.

Mikä on Spotifyn mainonnan itsepalvelualusta?

Itsepalvelualusta on käytännössä kuten Facebook Ads tai LinkedIn Ads -työkalut. Voit itse luoda mainoksia, tehdä kohdistuksen ja optimoida kampanjoita. Spotify Ads -alusta mahdollistaa, että voit pyörittää kampanjoita pienemmillä budjeteilla (alk 250 €) ja itsenäisemmin.

Aiemmin mainostilan ostaminen on tapahtunut ohjelmallisen ostamisen ja suorien mediaostojen kautta. Tämä tapa ostaa on yhä tarpeellinen osassa mainosmuotoja: Spotify Adsilla saa nimittäin pyöritettyä vain 30 sekunnin äänimainoksia ja niiden kanssa kulkevaa 1:1-banneria, joka näkyy mainoksen pyöriessä kappaleiden välissä ilmaiskäyttäjille kohdistukseen perustuen. Suurimmalle osalle tämä kuitenkin riittää.

Mitä sinun pitää huomioida Spotify-mainontaa miettiessä

Olet ehkä päätynyt tekemään tai tilaamaan Facebook-mainontaa tai mainontaa jollain muulla alustalla. Monella alustalla pelisäännöt ovat melko samoja ja erot ovat enemmänkin ominaisuuksien laajuudessa. Sama ei päde kuitenkaan Spotifyhin, vaan siinä on selkeitä eroja, joita olemme huomioineet ja jotka sinunkin kannattaa ottaa huomioon:

1. Kohdeyleisösi mainosten kulutus on täysin erilainen

Kun henkilö selailee jotain sosiaalisen median kanavaa tai hakee hakukoneessa, hän on aktiivinen kanavan käyttäjä. Sama ei päde Spotifyssa. Suurimman osan ajasta kanava on ns. taustalla. Puhelin voi olla taskussa henkilön tehdessä vaikka mitä muuta ja desktopissa kuunnellessa Spotify ei ole todennäköisesti aktiivinen ikkuna. Tällöin 30 sekunnin mainoksen aikana henkilö ei edes välttämättä ehdi reagoimaan siihen klikkaamalla, mutta hän kuuntelee.

Toisaalta siinä missä monessa kanavassa mainoksesi kilpailee muiden mainosten kanssa huomiosta, Spotifyssa sinulla on kuuntelijalta 30 sekuntia täysin itsellesi.

2. Riittävä toistojen määrä kohdeyleisössä on kriittistä

Kun suunnittelet mainontaa Spotifyssa, sinua tulee kiinnostaa toistokertojen määrä henkilöä kohden, joita tietylle kohdeyleisölle kampanja-ajan ja -budjetin piirissä saat. Tämä siitä syystä, että siinä missä esimerkiksi Facebookissa näkyvä mainos näkyy käyttäjälle tasan niin kauan, kuin tämä siinä on, Spotifyn mainos menee 30 sekunnissa ohi.

Ensimmäisellä toistokerralla käyttäjä usein pääsee tutustumaan tarjontaan ja vasta seuraavalla kerralla reagoi, kun tajuaa mainoksesi tulevan heti sen alussa. Toistot tuovat klikkauksia, jotka tuovat sitten konversioita ja loppujen lopuksi asiakkaita.

3. Brändin tunnettuus vaikuttaa tarvittaviin toistoihin

Mitä tuntemattomampi brändisi on kohderyhmässä, sitä enemmän toistokertoja tarvitaan ja toisinpäin. Esimerkiksi startupille kiinnostusta indikoiva läpiklikkausprosentti (CTR) voi parantua toistokertojen kasvaessa. Tunnetummalle brändille kuitenkin toistokertojen määrä ei ole niin kriittinen ja parikin kertaa per henkilö riittää haluttuun lopputulokseen.

4. Analytiikkaa ja testausta on, mutta tulet pettymään aluksi

Alusta ei tässä kohtaa vielä loista ominaisuuksillaan. Esimerkiksi uudelleenmarkkinointi, konversioseuranta, post-click-analyysit kanavan datassa ja kuvaukset kohderyhmästä ovat vielä puutteellisia. Lisäksi A/B-testaukseen ei ole tässä vaiheessa valmiita työkaluja.

Vaikka kaikki nämä eivät olekaan samalla tasolla kuin muilla alustoilla, ongelmaa voi kiertää. Voit itse rakentaa testausta, analysoida dataa muilla alustoilla ja tehdä post-click-analyysia sivustosi analytiikasta. Älä kuitenkaan odota Facebookin toista tulemista.

5. Vaikka monet käyttävät Spotifyta, tavoitat vain osan mainonnallasi

Vielä tällä hetkellä Spotify-mainonta osuu heille, jotka käyttävät ilmaista versiota. Podcast-mainonnan laajentuessa mainosalustalla, tämä tulee muuttumaan. Toistaiseksi kuitenkin vastaanottajat ovat ilmaiskäyttäjiä. Heitä on merkittävästi eniten, mutta kannattaa miettiä, onko tuotteesi juuri heille.

Esimerkiksi henkilölle, joka ei halua maksaa Spotifysta, ei välttämättä kannata mainostaa subscription-palvelua, josta pitäisi maksaa. Mieti siis, onko ostajasi sellainen, joka käyttäisi Spotifyta ilmaiseksi.

Tulevien vuosien äänimainonnan Google ja Facebook merkittävyydessään

Spotify tekee tällä hetkellä vahvaa kasvua kohti haluamaansa tavoitetta, eli ollakseen maailman merkittävin äänialusta. Pelkkä biisien pyörittäminen, niiden väliin mainosten lisääminen ja premium-versioiden myynti ei kuitenkaan tule yritykselle riittämään. Jokainen streami kun vie heiltä rahaa ja kulut skaalaavat muun skaalan mukana.

Tästä syystä Spotify on käyttänyt satoja miljoonia podcast tuotantoyhtiöiden ostoon, hankkinut yksinoikeuslisenssin mm. yhteen maailman suosituimmista podcasteista (Joe Rogan Experience) ja rakentanut alan parasta tulevaisuutta määrittävää podcast-mainosteknologiaa (Streaming Ad Instertion Technology ja In-App ads).

Jos heiltä kysytään, he aikovat olla äänimainonnan jättiläinen. Siinä he todennäköisesti tulevat onnistumaan seuraavan viiden vuoden aikana. Mitä jos olisit voinut olla ensimmäisten joukossa hyödyntämässä Googlen AdWordsia tai Facebook-mainoksia? Nyt voit tehdä saman asian äänimainonnassa.

Lue myös muut kirjoituksemme aiheesta:

Spotify-mainonta − Parasta kohdistettavaa ja mitattavaa äänimainontaa Suomessa >

Kannattaako organisaatiosi mainostaa Spotifyssa? >

Ennakkotestissä Spotifyn mainosalusta Suomessa ja käyttöopas >

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly