Kannattaako organisaatiosi mainostaa Spotifyssa?

Suosittelemme lukemaan myös:
Spotify-mainonta − Parasta kohdistettavaa ja mitattavaa äänimainontaa Suomessa >

Kun minulta kysytään, kannattaisiko jonkin yrityksen mainostaa Spotifyssa, vastaukseni on “ei” tai “kokeillaan”. Kokeillaan on se, mitä sinunkin kannattaa sanoa kanavasta riippumatta. Jos nimittäin vain uskot muiden väittämiin ja tuloksiin, voit mennä harhaan pahemman kerran investoidessasi merkittävästi luulojen perusteella.

Spotify-mainonta ei ole vain yrityksille, vaan myös artisteille

Käsittelen tässä organisaatioiden ja brändien näkökulmasta Spotify-mainontaa, mutta on hyvä huomioida, että myös artisteille on hyötyä alustan mainosvalikoimasta. Olipa kyseessä fanituotteiden myynti tai uuden sinkun tai albumin löydettävyyden kasvattaminen, ratkaisu tähän useimmiten löytyy, jos budjetti löytyy. Tämä on toki usein helpommin sanottu kuin tehty kulttuurialalla, erityisesti tällaisena aikana.

Mieti nämä asiat ennen päätöstä mainostaa Spotifyssa

Nyt kerron sinulle, mitä asioita otan huomioon Spotify-mainontaa harkittaessa. Et tule saamaan vastauksia kaikkeen, mutta saat parempaa ymmärrystä siihen, onko sitä edes järkevää harkita.

Lopussa kerron myös, miltä Spotifyn tulevaisuus mainosalustana näyttää ja miksi se saattaa olla otollinen tulevaisuudessa, vaikkei se sitä vielä olisikaan.

Käyttääkö kohdeyleisösi alustaa?

Vaikka seuraava on aika itsestäänselvyys, se on hyvä nostaa esiin: kohdeyleisösi edustajan pitää käyttää alustaa ja sen ilmaisversiota. Useimmiten tämä johtaa demografisesti nuorille yleisöille kohdistettuun mainontaan ja data, jota olemme kampanjoissa nähneet, tukee sitä.

Hyvin usein kanavaa käytetäänkin joko nuorten aikuisten tavoittamiseen tai saman formaatin sisältöjen, kuten podcastien, musiikin tai äänikirjojen mainontaan laajemmalle yleisölle heidän kiinnostukseensa perustuen.

Onko ilmaisversion käyttö merkki haluttomuudesta ostaa?

Ilmaisversion käyttäjiä löytyy nuorten lisäksi myös vanhemmista sukupolvista. Tällöin syy valintaan saattaa olla varallisuuden sijaan ostokäyttäytymisessä. Esimerkkinä tästä on tuntemani, vähän käytettyä harmaata järki-Toyotaa ajava varhaiskeski-ikäinen mies, joka on valmis ajamaan 10 km 2 senttiä halvemman bensalitran takia ja ei suostu Spotifysta tai vastaavista palveluista maksamaan, koska ilmaiseksikin saa (tavalla tai toisella).

Edellä mainittu profilointi ei ole arvostelu ihmisestä, mutta hänen päätöksensä peilautuvat myös tämän alustan käytössä. Mieti siis itsekin, mitä ilmaisversion käyttö kertoo ostokäyttäytymisestä. Onko se pakon vai periaatteen sanelemaa?

Näin ajatellen ei kannata siis todennäköisesti maksullista digitaalista palvelua mainostaa ainakaan ilman koekäyttöä. Toisaalta tarkan talouden ihmisiä tarjoukset voivat houkutella merkittävästi. Tee tällaista ajatusleikkiä ja mieti, ovatko tarjontasi ja vastaanottaja samoilla linjoilla.

Onko sinulla riittävästi budjettia?

Spotifyn minimimediabudjetti on 250 euroa. Silläkin saa jo hyvin rajatun testikampanjan muutamiksi päiviksi tehtyä. Kun halutaan hieman pidempään pyörivää ja esimerkiksi valtakunnallista kampanjaa, puhutaan mediabudjetissa useammista tuhansista euroista, jotta saadaan aikaiseksi riittävä kattavuus ja toistokerrat.

Jos tarkastelen esimerkiksi meidän tekemiämme kampanjoita, on suurin osa sellaisia, että laskien yhteen työn ja Spotifylle maksettavan mediarahan, ei alle 3000 euron kokonais-investoinnilla kannata lähteä mainontaa miettimään, mutta tuolla summalla siinä on jo järkeä. Tämä johtuu siitä, että pienemmillä budjeteilla jakeluun käytetty raha jää liian pieneksi, jolloin asiakas maksaa lähinnä vain työstä, jolle ei saada riittävästi tuloksia.

Oletko valmis räätälöimään mainonnan alustalle?

Mainonnan räätälöinti sopimaan Spotifyn alustalle on yksi parhaimmista tavoista, joilla voit yli tuplata mainontasi tehon. Suurimmalta osalta audioalustoja (esim. Supla) tai radiosta et voi saada ihmistä suoraan klikkaamaan mainoksesta laskeutumissivulle. Spotifyssa se on mahdollista ja siihen kannattaa kannustaa.

On ymmärrettävää, että valmiit yhtenevät mainokset kaikissa kanavissa ovat paremmat markkinoinnin integraation kannalta, mutta se näkyy tuloksissa heikentävänä tekijänä tässä kanavassa.

Kun olemme tehneet kampanjan, jossa on ollut vaatimuksena käyttää samaa mainosta kuin radiossa, ovat se tulokset olleet kolmanneksen niistä, joihin on tehty oma skripti Spotifyn alustalle. Tämä johtuu siitä, että toimintakehotus, joka kehottaa tarttumaan suoraan toimeen ja aktivoivaksi suunniteltu mainos vain toimivat paremmin.

Tulevaisuudessa on luvassa parempaa

Spotifyn alusta tarjoaa Suomessa ja suurimmassa osassa maailmaa mahdollisuuden kohdistaa video- tai audiomainontaa vain ilmaiskäyttäjille.

Yhtiön Streaming Ad Insertion -teknologian mahdollistama reaaliaikainen kohdistaminen podcastia kuuntelevalle henkilölle alustan kautta on mahdollista jo useammilla markkinoilla. Tämä tarkoittaa, että voit kohdistaa sopivalle henkilölle mainontaa ja Spotify valitsee mainontasi dynaamisesti podcastin mainospaikkoihin. Nämä mainokset tulevat myös maksaville käyttäjille.

Tämä tapa syöttää mainoksia podcasteihin poikkeaa perinteisestä siinä, että normaalisti mainokset ovat joko tuotantovaiheessa lisättyjä tai ne lisätään dynaamisesti, kun podcast ladataan laitteelle. Spotifyn teknologia mahdollistaa kuitenkin täysin reaaliaikaista latautuvaa mainontaa.

Otetaan ontuva esimerkki, jossa haluat kohdistaa vaikkapa Helsingissä oleville mainontaa ja henkilö aloittaa podcastin kuuntelun junassa Helsingistä Tampereelle (selvästi kuolemaa pelkäämätön VR:n verkon välityksellä striimaaja). Vanhalla mallilla Tampereen kohdalla henkilö saa yhä helsinkiläisille kohdistettua mainontaa, kun aloitti kuuntelun siellä, mutta uudella mainonnalla sijainti on muuttunut myös mainosvalinnoissa.

Tämä uudistus tuntuu oletukselta, koska monet muut mainosalustat tarjoavat sitä jo, mutta podcast-mainonnan maailmassa se on vallankumouksellista.

Lue myös muut kirjoituksemme aiheesta:

Spotify-mainonta – Parasta kohdistettavaa ja mitattavaa äänimainontaa Suomessa >
Ennakkotestissä Spotifyn mainosalusta Suomessa >
Mitä ottaa huomioon Spotify-mainonnan suunnittelussa ja toteutuksessa? >

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly