Markkinoijan, erityisesti johtajan, kaksi tärkeintä ei-markkinointitaitoa

Suhtautuminen ja näkökulma suhteessa markkinointiin ovat kehittyneet eri maissa eri tavoin. On moneen kertaan todettu, että Suomi on tässä usein ollut pussin perällä. Ei siellä toki olla oltu yksin, mutta muiden epäonnistuminen ei tee omastamme hyväksyttävää.

Olemme kuitenkin jo kaukana ajasta, jossa suomalainen markkinointi nähtiin mobilisoituna rollup-osastona tai parin vuoden välein paketteja ja logoa päivittävänä laulu- ja tanssikerhona. Modernit markkinoijat ovat saaneet avattua paikkoja johtoryhmiin, hallituksiin ja pitkälti sinne, mihin ovat halunneet, kun ovat näyttäneet sen ansaitsevansa.

Vaikka vielä yritämme jotenkin murtaa siiloja myynnin ja markkinoinnin funktioiden välillä, olemme muuten jo mukavan vauhdikkaassa kehityksessä.

Johtoryhmät eivät aukea valittamalla, vaan vakuuttamalla

Suomalainen markkinoija on päässyt pitkälle ja kehitysnopeus on ollut riittävän nopeaa kirimään hyvää vauhtia muiden maiden tahtiin mukaan. Jos markkinoija yrityksessä halajaa esimerkiksi niihin usein mainittuihin johtoryhmiin tai hallituksiin, sinne ei pääse epäoikeudenmukaisuudesta valittamalla tai LinkedIniin kirjoittamalla. Tulee olla riittävät rahkeet oman ydinosaamisen ulkopuolelta. Tietyn pisteen jälkeen roolisi tulee olla nähdä kokonaisuus, eikä vain sen yhtä osaa.

Erityisen tärkeitä nousevia teemoja oman tekemisen ympärillä markkinoijalle tänä päivänä ovat talous, kyberturvallisuus ja regulaatio.

Talousosaaminen tukee projektiokykyä, budjetin puolustusta ja tärkeiden liittolaisten hankintaa

On jo arkista, että markkinoijan tulee kyetä perustelemaan investoinnit ja näyttämään niiden tuottama vaikutus jonkinlaisella mittarilla. Jos markkinointi jää budjettiin vain kuluksi, eikä investoinniksi, jolla on selkeä tulosodotus, tullaan se karsimaan. Näin käy viimeistään, kun uusi aktivistijäsen liittyy hallitukseen tai uudella CFO:lla on vahva kulujen karsinta edessä. Tällaisessa tilanteissa jo luvatutkin investoinnit voidaan peruuttaa ja matto lähteä kasvun alta. Tätä käy usein.

Osaaminen taloudessa käy esiin kahdella eri tavalla:

  1. Markkinoijan pitää kyetä perustelemaan päätökset ja puolustamaan investointeja niiden kielellä, jotka eivät välttämättä tekemistäsi ymmärrä, mutta jotka päättävät rahoista.
  2. Markkinoijan pitää kyetä tekemään päätöksiä ja mittaamaan tuloksia peilaten yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn.

Kun suunnittelet markkinointia, kannattaa siis ensin miettiä tuloslaskelmaa ja miten se saadaan näyttämään paremmalta sinun vaikutuksesta..

Taloudellisen osaamisen ei tarvitse hallitustasollakaan olla mahdottoman korkealla tasolla, kunhan osaa hieman analysoida ja ymmärtää, että kasvu ja kate ovat tärkeimmät lähtökohdat markkinoijan kannalta.

Kyberturvallisuus- ja regulaatio-osaaminen turvaksi

Nämä osa-alueet ovat monella nykyaikaisella markkinoijalla huomattavaa kehitystä vaativia. Ongelmat napsahtavat omille nilkoille vain harvoin, mutta jättäessä osa-alueet huomiotta, seuraukset voivat olla katastrofaalisia.

Kun merkittävä osa liiketoiminnasta ja markkinoinnista on edes osin digitaalista ja digitaalinen on globaalia, aukeaa mahdollisuuksien lisäksi myös riskejä. Olipa kyse regulaation kehittymisestä, hybridivaikuttamisen ehkäisystä tai kyberturvallisuuden varmistamisesta oman yrityksen markkinoinnin toiminnoissa, on markkinoijien tärkeää osata riittävästi.

Toki yrityksen tietoturvasta ja lakiasioista vastaavalla henkilöllä on tärkein rooli näissä, mutta kenenkään rooli ei ole vahtia muita, vaan tukea näiden tekemistä ja opastaa. Kaiken ollessa digitaalista ja nopeasti kehittyvää tulee sinunkin ymmärtää ja kyetä vastaamaan kysymyksiin siitä, miten reagoitte tuoreimpiin haasteisiin ja miten olette kyseisiä asioita markkinoinnissa huomioineet.

T-mallin johtajalta vaaditaan alojen ylittämistä

T-mallin markkinoija on konseptina tuttu, mutta mennessä korkeammalle tasolle yrityksessä, pitää markkinoijan entistä enemmän olla t-mallissa ymmärrys johtoryhmän, johdon tai hallituksen eri osa-alueista, jotta voidaan käydä keskustelua ja tehdä yhteistyötä järkevästi.

Tämä vaatii asenteelta sellaista, mikä on toivottavasti markkinoijalle luontaista: oman kuplan ulkopuolelle menemistä. On väärin sanoa, että ei ymmärrä teknisiä asioita tai taloutta, kun tekee markkinointia. Opettele ja siten osaat, vaikka se ei luontaiselta tuntuisikaan.

Johtopaikka on tuskin sen arvoista, mutta päätä itse

Moni sanoo tavalla tai toisella haluavansa olla ihmisten johtaja, istua johtoryhmissä tai saada sen C-kirjaimen titteliinsä. Edellä mainitut opit ovat osa siitä, mitä tuollainen tuo mukanaan. Kannattaa kuitenkin harkita, onko se sinulle sen arvoista. Elämäsi ei helpotu, vastaantulevat ongelmat ovat usein eksponentiaalisesti suurempia ja kiitosta tuskin saat vanhaan tapaan. Kyseessä eivät siis ole mitkään aukeavat paratiisin portit, kuten moni näissä rooleissa toimiva ja niitä kokeillut ja pois kääntynyt on todennut.

Se ei ole kaikille ja se on ok. Todennäköisesti voit tienata yhtä paljon rahaa, elää tasapainoisempaa elämää ja joutua tekemään vähemmän epämiellyttäviä päätöksiä tehden jotain muuta.

Jos näistäkin huolimatta sinulla on se draivi mennä eteenpäin kohti johtotehtäviä, en voi kuin suositella. Jokin syy siinä on, että itsekin tekemisestä nauttii.

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly