YouTube-mainontaa ilman suurta videotuotantoa YouTube Video Builderilla

YouTube Video Builder mahdollistaa, että voit tehdä nykyisistä markkinointimateriaaleistasi videomainoksia. Se julkaistiin 2020 keväällä ja on beta-testausvaiheessa. Tämä tarkoittaa, että muutoksia työkaluun voi tulla testauksen aikana. Työkalun käyttöön on pyydettävä pääsy täällä. Google lupailee sivuilla, että useimmat pyynnöt käsitellään viiden työpäivän kuluessa. Noin viikon tunnuksia saikin odotella. Hyvin akuuttiin tarpeeseen tätä ei siis käyttöönsä saa.

YouTube Video Builder tuottaa staattisista elementeistä (kuvat, logot, musiikki, tekstit) videota tarjolla olevien mallipohjien mukaan. Materiaali viedään valittuun mallipohjaan ja työkalu tekee siitä näiden perusteella videon, jonka se tallettaa YouTube-kanavalle. Kyseessä ei siis ole normaali videoeditori.

Käyttötarkoitus on lähinnä mainoksiin: Koska aina ei ole resursseja, aikaa tai osaamista tehdä varsinaisia mainosvideoita, Video Builder voi olla hyödyllinen lyhyiden videoiden luontiin. Sen avulla saa nopeasti luotua valmiina olevasta kuvamateriaalista videomainoksia, joiden pituus on 6, 15 tai 16 sekuntia. Muun pituisia videoita ei voi tehdä, mutta toisaalta käyttö on YouTube-mainontaa ajatellen tehty helpoksi, kun pituudet ovat valmiiksi mainontaan sopivia .

Haluatko saada tiedon YouTube Video Builderin tapaisista työkaluista, kun ne julkaistaan? Tilaa Digitaalisen markkinoinnin viikkokatsaus> 

Mitä tarvitset sen käyttöön?

  • Käyttöoikeuden (voit hakea sitä täällä)
  • Chrome-selaimen uusimman version
  • Sopivaa kuvamateriaalia (kuvia, yrityksen logon, mutta ei videoita)
  • Sopivia mainostekstejä (joita todennäköisesti joudut muokkaamaan, sillä tila teksteille on rajallinen ja niiden pituus riippuu mallipohjasta)
  • Yrityksen YouTuben kanavan ja pääsyn sinne käytössäsi olevalla sähköpostiosoitteella

Videoiden luominen

1. Valitse mallipohja

Käytettävissä on 15 erilaista mallipohjaa, joiden alle on listattu niiden sisältämät kuvat ja tekstit. Mallipohjaa voi helposti esikatsella viemällä hiiren kursori halutun kuvan päälle. Valitse tarkoituksenmukainen pohja.

Mallipohjista voit valita tarkoitukseen sopivimman.

2. Käytä brändin värejä ja logoa

Pohjaan lisätään brändin värit ja logo sekä kuvat. Kuvat voi siirtää raahaamalla tai valitsemalla tiedostosta. Tiedot kuvien koosta löytyvät tarkemmin niiden alta.

Mallipohjan voit tyylitellä brändisi väreillä ja logolla.

3. Syötä tekstit ja muokkaa fonttia

Seuraavaksi valitaan sopiva fontti ja fonttikoko. Värejä ja fontteja voit muokata helposti ja monipuolisesti. Fontteja voi hakea myös Googlen fonttikatalogista.

4. Valitse musiikki

Musiikin valinta on rajatumpaa: Työkalu suosittelee mallipohjaan sopivaa musiikkia, mutta voit myös valita laajemmin tarjolla olevasta listasta. Valinnan helpottamiseksi kuhunkin musiikkiin on merkitty mieliala, johon musiikki sopii.

Syötä tekstit sekä valitse mieluisa fontti ja musiikki.

5. Luo video

Kun mainoksen elementit ovat paikallaan, päästään luomaan video. Tämä tapahtuu klikkaamalla “Create video”. Kun video on valmistunut, sen voi esikatsella ja  tarvittaessa palata editoimaan. Kun video miellyttää, sen voi tallettaa haluamallaan otsikolla YouTube-kanavalle. Tässä vaiheessa työkalu jo ehdottaa, että voit heti lähteä tekemään videoosi perustuvaa mainoskampanjaa YouTubeen tai Google Adsiin. Tämän voi tehdä myös myöhemmin.

Video tulee YouTube-kanavalle Unlisted-tilaan, joten se ei näy suurelle yleisölle, ellet käy muuttamassa videon asetuksia. Videoiden käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö ovat samat kuin YouTubessa yleensä.

6. Muokkaa videota ja tee uusia versioita

Jos haluat muokata tuotostasi tai tehdä siitä eri versioita, voit luoda uuden version videosta valmiin videon esikatselun alta YouTube Video Builderissa. Kokemuksen perusteella kannattaa tehdä saman tien useampi video pienin muutoksin, ja valita sitten niistä sopivat käyttöön. Muuten joudut rakentamaan koko paketin alusta, sillä kun lopetat ohjelman käytön, sillä videoprojektisi ei jää työkaluun talteen (valmis video toki on tallessa YouTube-kanavalla).

Käytön plussat ja miinukset

Plussat

✅ Itse videon koostamiseen ei teknisesti kulu pitkää aikaa.
✅ Helppo oppia käyttämään. Käyttö onnistuu varmasti myös niiltä, jotka eivät ole videoita tehneet. Prosessi on yksinkertainen ja selkeä. Tällä pääsee vähintäänkin alkuun videomainonnassa!
✅ Kuvat on helppo viedä työkaluun ja tekstit näppärä laittaa paikoilleen. Eniten aikaa kuluukin materiaalin keräilyyn, kuvien rajailuun, sopivan musiikin etsintään ja tekstien hienosäätöön. Kun ne on syötetty, ohjelma hoitaa loput.
✅ Ketterä tuotantoprosessi ja muokkaus testausta varten.
✅ Käyttö on ilmaista.
✅ Videot siirtyvät helposti käytettäväksi suoraan YouTubeen.

Miinukset

❌ Ongelmaksi muodostuvat rajoitetut merkkimäärät teksteissä ja toisinaan tekstien sijoittelut omasta mielestäni “vääriin kohtiin” kuvissa. Kuvat pitääkin valita niin, että ne sopivat tekstien sijoitteluihin ja niitä voi joutua vaihtamaan ensimmäisen kokeilun jälkeen.
❌Omaa hienosäätöä ei voi tehdä. Kuvat ja sisällöt on sijoiteltava pitkälti sen mukaan, mikä mahtuu mihinkin kohtaan mallipohjassa. Pienellä kikkailulla kuitenkin lopputulos on OK. Kaikki omat toiveet eivät kuitenkaan välttämättä toteudu.
❌ Musiikkivalikoima on aika rajattu.
❌ Video on tehtävä samalla istunnolla valmiiksi. Älä siis jätä muokkausta kesken lounastauon ajaksi kesken ja yritä sitten jatkaa. Voit joutua aloittamaan alusta. Tämä on tullut käytännössä testattua.
❌ Jos myöhemmin haluaisi palata valmista videota muokkaamaan, sen joutuu tekemään alusta asti uudelleen. Kannattaa siis tehdä eri versioita samalla kerralla.
❌ Kerran koko ohjelma jumittui ja koko kone on piti käynnistää uudelleen.

Kokonaisuutena YouTube Video Builder on ihan käyttökelpoinen, jos haluaa pienellä budjetilla tai nopeasti tuottaa materiaalia videomainontaan. Se sopii pk-yrityksille ja markkinointitoimisto tai palveluntarjoajakin voi työkalua hyödyntää.

Katso YouTuben video työkalun käytöstä>

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly