Vaadi nettisivuiltasi näitä asioita

Uutta verkkosivustoa (tai vanhan päivittämistä) suunnitellessa ajautuu helposti tilanteeseen, jossa ei oikeastaan tiedä, mitä pitäisi oikeasti muuttaa. Hätä ei kuitenkaan yleensä ole suuri, sillä toimijoita tätä suunnittelemaan ja tekemään löytyy etsimättäkin. On kuitenkin asioita, joita kannattaa osata vaatia, ja näin hiukan haastaa mahdollisia yhteistyökumppaneita.

Huomio keskittyy helposti siihen, miltä uusi verkkosivusto voisi näyttää, mutta tekninen sekä käyttäjälähtöinen suunnittelu ovat joskus vielä tärkeämmässä roolissa hyvin toimivalla verkkosivustolla.

Mobiilikäyttö ei ole enää vain tulevaisuutta

Noin 30-40% kaikista verkkosivuvierailuista tehdään mobiililaitteilla (huhtikuu 2016), ja tämä luku kasvaa jatkuvasti. Tämän vuoksi onkin ehdottoman tärkeää rakentaa verkkosivusto toimimaan myös mobiililaitteilla. Erilaisia tapoja toteuttaa mobiilisivusto on useita, mutta oman kokemukseni mukaan ylivoimaisesti paras ja käyttäjäystävällisin tapa on rakentaa sivusto alusta pitäen sellaiseksi, että sitä voi käyttää niin tietokoneella kuin kännykälläkin.

Nopea sivusto tuo liikennettä

Jotta sivusto toimisi hyvin erikokoisilla laitteilla, pitää sen ensinnäkin näyttää hyvältä millä tahansa laitteella katseltuna. Tämän lisäksi on tärkeää rakentaa sivusto mahdollisimman kevyeksi. Suurella osalla mobiilikäyttäjistä ei ole todella nopeaa internet-yhteyttä, joten sivuston latausaika vaikuttaa suoraan vierailijoiden määrään. Latausaikoja on mahdollista parantaa useilla eri tavoilla, mutta esimerkiksi jo pelkästään kuvia pienentämällä voidaan päästä hyviin tuloksiin.

Nopeus on toki tärkeää myös tietokoneella vierailtaessa. Sekä mobiili- että työpöytäkäyttäjille sivuston käyttökokemus on todella tärkeä. Sivuston tulee olla nopea sekä teknisesti että myös käytettävyydeltään. Tämä tulee ottaa huomioon jo sivuston ulkoasua ja sisältöä suunniteltaessa, ja jatkuu käytännössä koko projektin ajan. Mahdollisuuksien mukaan toki myös projektin jälkeen.

Kiinnitä huomiota myös tietoturvaan

Tietoturvallisuus on jatkuvasti suuremmassa roolissa missä tahansa verkkopalvelussa tai verkkosivulla. Tietoturvallisuus on osa-alue, jota ei pidä aliarvoida tai ylenkatsoa. Sivustoa ei voi koskaan tehdä liian turvalliseksi. Onneksi sivustojen tietoturvallisuutta on yhä helpompi parantaa melko helposti, ilman kompromisseja.

Yksinkertaistettuna tärkeitä asioita, joita vaatia verkkosivutoimittajan ottavan huomioon:
– Tietoturvallisuus
– Käyttökokemus
– Toiminta eri laitteilla
– Proaktiivinen palvelu

Pääset pitkälle, jos tuleva verkkosivutoimittajasi näyttäisi hallitsevan nämä edellä mainitut osa-alueet. Tietysti verkkosivun toteutukseen kuuluu paljon muutakin, mutta nämä ovat asioita, jotka eivät välttämättä ole itsestäänselviä, eikä niiden huomioimista ehkä osaa vaatia.

 

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly