Top 5 WordPress-ominaisuudet vuonna 2021

WordPress jatkaa voittokulkuaan suosituimpana sisällönhallintajärjestelmänä. Viime vuosi tarjosi useita kaivattuja päivityksiä ja ominaisuuksia, mutta niitä on varattu myös vuodelle 2021. Alla olen listannut olennaisimmat ja mielenkiintoisimmat ominaisuudet.

WordPressin lohkoeditori
Lohkoeditori on nykyään WordPressin oletusmuokkain.

Lohkoeditori (aiemmin Gutenberg)

Lohkoeditori on oikeastaan jo vanha juttu, mutta se on kohdannut alkutaipaleillaan melkoista vastarintaa käytetyn tekniikan sekä monimutkaisuuden vuoksi. Se on kuitenkin tullut jäädäkseen, ja jokainen päivitys on tehnyt siitä paremman ja käyttäjäystävällisemmän. Lohkoeditori onkin nykyään WordPressin oletusmuokkain. Monimutkainen se kehittäjän näkökulmasta on edelleen, mutta erilaisin keinoin lohkoja on mahdollista tehdä varsin ketterästi.

Lohkoeditori on oikeastaan vain ensimmäinen askel WordPressin suurempaa visiota varten. Koko sivuston muokkaus (full site editing) on pidempiaikainen suunnitelma, jonka myötä erillisen sivun editori ja koko sivuston muokkaus hämärtyvät. Odotan mielenkiinnolla tämän julkaisua, sillä se avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä koko sivuston elementtien, kuten navigaatiovalikon tai footerin muokkaamisesta käyttäjälle helpompaa.

Kuvien lazy loading

Kuvat ovat yhä isompi osa artikkeleita ja sivuja. Niinpä onkin loogista, että WordPress on tarttunut tilaisuuteen ja sisällyttänyt lazy loading -ominaisuuden kiinteäksi osaksi ohjelmistoa. Tämä ei varsinaisesti ole uusi ominaisuus, mutta monet eivät välttämättä tiedä sen olemassaolosta. Parasta on se, että käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään ominaisuuden aktivoimiseksi, vaan kaikki artikkeleihin sisällytetyt kuvat ladataan laiskasti sen kummempia kysymättä.

Lazy loading eli laiska lataus tarkoittaa sitä, että kuvat ladataan vasta silloin, kun ne tulevat ruudulle näkyviin. Tällä tavalla nopeutetaan sivun ensilatausta, sillä sivulla alempana sijaitsevien kuvien ei tarvitse näkyä heti. Niinpä niitä ei tarvitse ladatakaan heti, vaan vasta silloin, kun niitä tarvitaan.

WordPressin sovellussalasanat
Sovellussalasanojen avulla voi asettaa pääsyoikeuksia sivustolle ilman oikeaa käyttäjätunnusta.

Sovellussalasanat

Sovellussalasanat (application passwords) on ennen muuta kehittäjille mieleinen ominaisuus. Ominaisuuden avulla voi asettaa pääsyoikeuksia sivustolle ilman oikeaa käyttäjätunnusta, mikä nopeuttaa ja yksinkertaistaa esimerkiksi WordPressin tarjoaman REST-rajapinnan käyttöä.

Salasanojen avulla voi siis vaikkapa antaa toiselle ohjelmistolle pääsyn vain lukemaan rajapintaa, eikä tarvitse tehdä uutta käyttäjätunnusta tätä varten. Uskon, että tämä tulee edistämään WordPressin käyttöä ns. Headless CMS:nä (käytetään vain backendinä sisällön hallintaan, ja frontend on toteutettu toisella tekniikalla), mutta varmasti myös muuta käyttöä ominaisuudelle keksitään.

Automaattiset päivitykset

Automaattiset päivitykset, samoin kuin lazy loading, ovat olleet olemassa jo hyvän aikaa, mutta moni ei tästäkään ominaisuudesta tiedä. Kaikissa uusissa WordPress-asennuksissa on jo käytössä automaattisesti pienemmän versionumeron päivitykset, mutta tulevaisuudessa on mahdollista ottaa käyttöön myös isompien päivitysten automaattinen asennus. Tätä en kuitenkaan suosittele tällä hetkellä, sillä etenkin isoissa päivityksissa (esim. 5.5 -> 5.6) voi tulla ongelmia, jotka on mahdotonta ratkaista ilman koko systeemin uudelleenasennusta.

WordPress-järjestelmän lisäksi automaattiset päivitykset ovat jo mahdollisia myös lisäosille. Erityisesti lisäosien päivittämisen kanssa on oltava varovainen, sillä vielä useammin sivustolla voi mennä jotakin rikki yhteensopimattoman lisäosan version kanssa. Tällaisten lisäosien aiheuttamia ongelmia on kuitenkin huomattavasti helpompi korjata kuin epäonnistuneen WordPress-päivityksen.

LearnWP

WordPress on myös sitoutunut tuottamaan ja tarjoamaan opetusmateriaalia videoiden ja artikkelien muodossa. Tällä hetkellä virallista opetusmateriaalia ei juurikaan ole, ja järjestelmän nykyinen dokumentaatio ei ole välttämättä ole selkeää edes kehittäjälle. Käyttäjille taas materiaalia ei juuri ole, minkä vuoksi tämä uusi hanke on erityisen tervetullut.

Tarkempaa tietoa materiaalien sisällöstä tai muodosta ei vielä ole. Oma arvaukseni on, että ainakin lohkoeditorin käyttöön ja koko sivuston muokkaukseen liittyviä ohjeita olisi tiedossa.

Mitä tästä eteenpäin?

WordPress-järjestelmän kehitys ei lepää laakereillaan. Isossa kuvassa on selkeitä kehityskohteita, kuten koko sivuston muokkaus, monikielisyyden tuki ja saavutettavuuden parantaminen, jotka maalaavat koko vuotta 2021. Näistä erityisen mielenkiintoinen on monikielisyyden tuki, sillä näyttäisi siltä, että WordPress on tunkemassa erittäin suosittujen lisäosien alueelle tarjoamaan monikielisyyden tukea. Se on jo astunut palikkaeditorien, kuten Elementor, tontille kehittämällä omaa lohkoeditoriaan, joten mahdollisuudet täysimittaiseen natiiviin käännöstyökaluun on olemassa.

Koko sivuston muokkaus tulee olemaan suuri muutos ja sitä testataan ja kehitetään ainakin koko 2021 vuoden ajan. Tarkoituksena on laajentaa lohkoeditorin tapaan sivuston muokattavuutta osaksi WordPressin ydintä. Tällä hetkellä se on mahdollista vain lisäosien avulla tai täysin muokattuna koodaamalla. Nähtäväksi jää, mitä kaikkea tämä ominaisuus lopulta tulee sisältämään.

Suurena kysymysmerkkinä erityisesti kehittäjien näkökulmasta on uuden PHP8-version tukeminen. Uuden version myötä PHP-ohjelmointikieleen on tehty paljon olennaisia ja kaivattuja muutoksia, jotka eivät ole yhteensopivia vanhan PHP7-version kanssa. WordPress on oman käsitykseni mukaan suunnitellut tekevänsä järjestelmästä yhteensopivan molempien versioiden kanssa, mutta minusta tuntuisi järkevältä ylläpitää hetken aikaa kahta eri versiota molemmille PHP:n versioille. Saa nähdä miten tässä käy, toivottavasti hyvin.

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly