Taas uusi päivitys. En jaksa asentaa. Näitä tulee koko ajan.
Päivitykset eivät ole pelkästään kännykkäsovellusten juttu, vaan niitä on asennettava nykyään myös nettisivuilla. Tekniikan näkökulmasta taas kaikkea koodia voi parantaa ja päivittää, joten miksei myös nettisivujen.
Nettisivut eivät enää ole kuten ennen. Siinä, missä aiemmin nettisivut olivat pari html- ja css-tiedostoa, tarvitaan nykyään kokonainen järjestelmä jo pelkästään sisällön hallitsemiseksi.
Avainsana ymmärtämään päivitysten tarvetta tässä yhteydessä on sovellus. Nettisivut ovat sovelluksia, vaikka eroavatkin Officesta ja Candy Crushista esimerkiksi toiminnallisuuden ja ulkonäön perusteella.
Päivitettävää riittää
Nyt syy nettisivujen päivittämiseen tuntuu varmasti järkevämmältä. Mitä niissä sitten päivitetään? Ihan mitä vain. Tässä kuitenkin lyhyt lista yleisimmistä asioista:
- järjestelmän tietoturva
- uudet ominaisuudet
- huonosti toimivien ominaisuuksien korjaaminen
- ulkoasu
Riippuen nettisivusta kaikkia edellä mainittuja asioita ei ole mahdollista tai tarpeellista päivittää. Usein nämä ovat kuitenkin ne asiat, joiden päivittämiselle on useimmin tarvetta. Päivittäminen tarkoittaa siis yksinkertaisesti sovelluksen koodin muokkaamista joko käsin tai automaattisesti, eikä siihen liity mitään erityisiä taikatemppuja.
Tietoturvapäivitysten asentaminen on kaikkein tärkeintä. Niiden tarpeellisuutta ei saa aliarvoida. Yleensä laajimmin käytössä olevat järjestelmät ovat suosituimpia myös hakkereiden keskuudessa. Onneksi tämä tarkoittaa sitä, että tietoturvaa pystytään hyökkäyksiä ja väärinkäytöksiä analysoimalla ja niistä oppimalla parantamaan. Tietoturvapäivityksistä vastaa yleensä järjestelmän kehittäjä/toimittaja.
Nettisivuille on helppo tuoda lisäominaisuuksia erilaisilla lisäosilla. Joskus kuitenkin jokin lisäosa, esimerkiksi kuvagalleria, toimii huonosti milloin mistäkin syystä, ja silloin se on syytä korjata. Tällöin lisäosan kehittäjä (tekijä) ideaalitilanteessa korjaa rikkinäisen toiminnallisuuden päivittämällä lisäosan ja sitä kautta nettisivujen koodia.
Koska esimerkiksi WordPressin kautta on mahdollista asentaa muiden valmiiksi tekemiä lisäosia (plugin), ei niihin ole syytä luottaa sokeasti. Tärkeää on pitää huolta siitä, että tällaiset lisäosat ovat ajan tasalla. Jos lisäosaan ei ole tehty päivityksiä pitkään aikaan, on se todennäköisesti turvallisuusriski.
Koska nettisivustoa voidaan yhtenä isona kokonaisuutena kutsua sovellukseksi, on sen ulkoasunkin muuttaminen päivittämistä. Tämä eroaa ominaisuuksien ja tietoturvan päivittämisestä enimmääkseen siten, ettei ulkoasun päivittäminen usein ole kriittistä (poikkeuksia on). Useimmiten ulkoasua päivitetään esimerkiksi brändin uudistuessa, uusia ominaisuuksia lisätessä, tai kun ulkoasua halutaan muusta syystä muuttaa.
Helppoa kuin heinän teko
Miten päivittäminen sitten tapahtuu? Riippuu nettisivuista. Esimerkiksi WordPressin ja monen muun sisällönhallintajärjestelmän tietoturvapäivitykset on mahdollista hoitaa itse järjestelmän avustamana. Lisäksi useat järjestelmät tarjoavat työkaluja ominaisuuksien (plugin) lisäämiseksi, ja myös niiden mahdollisia päivityksiä voi asentaa järjestelmän avustamana.
Ulkoasun päivitykset toteutettaa useimmissa tapauksissa nettisivujen tekijät tai ylläpitäjät. Heillä on paras tietämys ja taito tehdä tarvittavat muutokset nettisivujen ulkoasuun ja sivuston logiikkaan.
Ei niin monimutkaista
Nettisivujen päivittäminen on yllättävän yksinkertainen idea, mutta siihen kuuluu monta osa-aluetta. Tässä vielä lyhyt kertaus siitä, mitkä asiat tulisi tarkistaa WordPress-sivustolta, jotta tiedät, onko se ajan tasalla vai ei:
- Tietoturva- / järjestelmäpäivitykset
- Lisäosien päivitykset
- Näyttääkö sivusto siltä kuin pitäisikin
Tiedätkö sinä, ovatko nettisivusi ajan tasalla? Ota yhteyttä, niin jutellaan asiasta lisää.