Mitä markkinoijan pitää tietää välimuistista

Oletko koskaan miettinyt, miten nettisivut tai kuvat päätyvät palvelimelta älypuhelimesi tai tietokoneesi selaimeen?

Jokainen nettisivu koostuu tiedostoista, jotka ladataan käyttämääsi selaimeen sitä mukaa kun vaihdat sivua. Nämä tiedostot sisältävät html-tiedostoja, kuvia, fontteja ja muita tärkeitä tiedostoja. Kun tämän tapahtuman monistaa vaikkapa 1000 käyttäjälle, tarkoittaa se palvelimen osalta 1000 kertaa saman asian lähettämistä. Jos palvelin ja käyttäjä sijaitsevat eri puolilla maailmaa, pyydetty tiedosto latautuu viiveellä käyttäjän selaimeen. Nämä kaksi asiaa – palvelimen kuormitus ja välimatka – ovat suurimmat syyt sille, miksi nettisivut tarvitsevat välimuistia.

Välimuisti tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että alkuperäiset tiedostot säilötään jossakin, mistä ne ovat helposti ja/tai nopeasti edelleen saatavilla. Esimerkiksi nettisivukäynnin osalta on syytä tietää kahden eri välimuistin olemassaolosta.

1. Selaimen välimuisti

Jokainen selain tallentaa ladatut tiedostot. Säilömisaika vaihtelee, ja tämä prosessi toimii yleensä täysin automaattisesti. Kyseessä on standardi ominaisuus, jossa on otettu myös huomioon päivittyvät sisällöt ja tiedostot. Lisäksi jokaiselle tiedostolle asetetaan varastoinnin enimmäisaika. Jos tämän ajan sisällä käyttäjä haluaa ladata resurssin (kuva, html-tiedosto jne.), käytetään ensisijaisesti laitteeseen jo ladattua tiedostoa, ellei se ole muuttunut. Siinä tapauksessa automatiikka tietää, että tiedostosta on uusi versio saatavilla, ja se ladataan edellisen tilalle.

2. Palvelimen välimuisti

Nettisivujen suorituskykyyn ja käyttökokemukseen liittyy kiinteästi myös palvelimen oma välimuisti. Toimintalogiikka tässä on yleensä melko samanlainen kuin selaimen välimuistissakin. Syy palvelimen välimuistin käyttämiseen on hyvin yksinkertainen. Riippuen käytettävästä palvelinohjelmistosta jokainen resurssipyyntö (esim. html-tiedosto tai kuva) on lähtökohtaisesti käsiteltävä palvelimella ja ohjelmiston on esimerkiksi pakattava tiedosto, jotta tiedostonsiirto käyttäjän laitteelle olisi nopeampaa. Ongelmia alkaa esiintyä, kun resurssipyyntöjen määrä sekunnissa kasvaa. Jos palvelin ei pysy näiden pyyntöjen perässä, se saattaa mennä virhetilaan ja koko nettisivusto kaatuu.

Tämän ongelman ehkäisemiseksi on keksitty, että tiedostot voidaan pakata valmiiksi helpommin edelleen jaettavaksi. Tällöin palvelimen kuorma kevenee, kun sen tarvitsee vain kertoa käyttäjän laitteelle, mistä halutut tiedostot löytyvät.

Välimuisti saattaa myös aiheuttaa ongelmia

Vaikka välimuisti on erittäin hyödyllinen niin käyttäjän kuin ylläpitäjänkin näkökulmasta, se saattaa joskus kuitenkin aiheuttaa harmaita hiuksia markkinoijalle. On hyvin yleistä, että esimerkiksi WordPressin ylläpitonäkymässä tehty muutos ei näykään sivuilla, vaikka se on tallennettu. Yleensä tällaisessa tapauksessa on kyse siitä, että joko palvelimen tai selaimen välimuistissa oleva tiedosto ei ole syystä tai toisesta päivittynyt uusimpaan versioon.

Tämän ongelman voi yleensä kiertää tyhjentämällä oman selaimen välimuistin. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä, vaan joskus pitää lisäksi tyhjentää palvelimen välimuisti manuaalisesti. Monissa järjestelmissä se on varsin helppoa; esimerkiksi WordPressissä välimuistia voi hallita lisäosan avulla. Käytettävä lisäosa yleensä tarjoaa painikkeen, josta välimuistin voi tyhjentää. Tästä seuraa, että kaikki palvelimen välimuistissa olevat tiedostot poistetaan ja ne korvataan uusilla versioilla. Sen myötä myös käyttäjien selainten pitäisi ladata nämä uusimmat tiedostot.

Googlen välimuisti

Välimuisti on terminä varsin yleiskäyttöinen, eikä se siis aina liity varsinaisesti nettisivujen lataamisen. Googlen välimuisti on hyvä esimerkki, sillä se saattaa joskus aiheuttaa ongelmia hakukonenäkyvyyden suhteen. Google nimittäin tallentaa jokaisesta indeksoimastaan nettisivusta “kuvan”, jota se käyttää mm. hakutuloksien luomiseen. Joskus jokin vanha sivu saattaa jäädä Googlen välimuistiin kummittelemaan. Joskus nämä saa nopeasti korvattua uusilla versioilla, mutta esimerkiksi sivuja poistaessa tämä saattaa muodostua ongelmaksi.

Välimuisti on hyvä työkalu, joka toimii pääasiassa automaattisesti, mutta pieniä ongelmiakin saattaa esiintyä. Välimuisti on nykyaikaisen internetin käytön edellytys, sillä se pienentää latausaikoja ja vähentää palvelinten kuormaa. Jos omalla nettisivulla ei hyödynnetä välimuistia, kannattaa asiaa tutkia ja ottaa se käyttöön heti, kun mahdollista.

Haluatko pysyä perässä digitaalisen markkinoinnin kehityksessä?

Tilaa Digital Marketing Weekly